Zaprvé, jídlo je to, co vás pohání a dodává kalorie a živiny, které vaše tělo potřebuje ke svému fungování. Pokud je vaše strava chudá na kalorie nebo na jednu či více živin, může to negativně ovlivnit vaše zdraví.
Stejně tak pokud jíte příliš mnoho kalorií, může dojít k nárůstu hmotnosti. U lidí s obezitou se výrazně zvyšuje riziko onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, obstrukční spánková apnoe a onemocnění srdce, jater a ledvin.
Kvalita stravy navíc ovlivňuje riziko onemocnění, délku života a duševní zdraví.
Zatímco strava bohatá na průmyslově zpracované potraviny je spojována se zvýšenou úmrtností a vyšším rizikem onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby, strava složená převážně z celých, živinami bohatých potravin je spojována s delší životností a ochranou před nemocemi.
Strava bohatá na vysoce zpracované potraviny může také zvyšovat riziko depresivních příznaků, zejména u lidí, kteří mají méně pohybu.
Navíc pokud je váš současný jídelníček bohatý na průmyslově zpracované potraviny a nápoje, jako jsou fast food, limonády a sladké cereálie, ale chudý na plnohodnotné potraviny, jako je zelenina, ořechy a ryby, pravděpodobně nepřijímáte dostatek některých živin, což může mít negativní vliv na vaše celkové zdraví.
..
Zdravé stravování je tedy důležité z mnoha důvodů, mimo jiné proto, abyste dodali tělu energii, získali potřebné živiny, snížili riziko onemocnění, prodloužili délku života a podpořili optimální duševní a fyzickou pohodu.