Jednou z nejnáročnějších změn v jídelníčku při vaší zdravé a postupné redukci váhy může být snížení příjmu kalorií.

Mnoho nízkokalorických potravin může způsobit, že se mezi jídly budete cítit hladoví a nenasycení.

Existuje však spousta výživných potravin, které jsou syté a zároveň nízkokalorické.

Pojďme se na ně podívat blížeji.

..

1. Ovesné vločky mohou být vynikajícím doplňkem vaší každodenní stravy.

Nejenže mají nízký obsah kalorií, ale také vysoký obsah bílkovin a vlákniny, díky čemuž se můžete cítit sytí.

Výživová hodnota ovsa: Porce 1/2 klasického hrnku (50 gramů) ovesných vloček s vlákninou má pouze 177 kalorií (kcal), ale obsahuje 7 gramů bílkovin, 28 gramů sacharidů, tuků 3 gramy, a 8 gramy vlákniny – obojí může mít významný vliv na váš hlad a chuť k jídlu.

Jedna studie, které se zúčastnilo 48 dospělých, prokázala, že konzumace ovesných vloček zvyšuje pocit sytosti a snižuje pocit hladu a příjem kalorií při dalším jídle.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26273900/

Jiná studie zas potvrdila, že ovesné vločky mají výrazně lepší kontrolu chuti k jídlu po dobu 4 hodin ve srovnání s hotovými snídaňovými cereáliemi.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24884934/

..

2. Řecký jogurt

Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin, které lze zařadit do výživné stravy.

Výživová hodnota řeckého jogurtu: Ačkoli se přesné údaje u jednotlivých značek a příchutí liší, 1 malé klasické balení vaničky (140 gramů) odtučněného řeckého jogurtu poskytuje přibližně 81 kalorií (kcal) a 14 gramů bílkovin.

Jedna studie, které se zúčastnilo 20 žen, zkoumala, jaký vliv má svačina z netučného řeckého jogurtu na chuť k jídlu ve srovnání se svačinami s vyšším obsahem tuku, jako je čokoláda nebo krekry. Ženy, které jedly jogurt, nejenže pociťovaly menší hlad, ale také při večeři zkonzumovaly o 100 kalorií méně než ty, které jedly krekry nebo čokoládu.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266206/

V jiné studii, které se zúčastnilo 15 žen, zase řecký jogurt s vysokým obsahem bílkovin pomohl snížit pocit hladu a zvýšit pocit sytosti ve srovnání se svačinami s nižším obsahem bílkovin.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23022602/

..

3. Polévka

Ačkoli je polévka často odmítána jako lehká a jednoduchá příloha, může být velmi sytá.

Výživová hodnota polévky: Typy polévek se mohou lišit ve výživové hodnotě. Např. vrchovatý talíř, porce polévky 250 gramů kuřecího vývaru se zeleninou a nudlemi s masem, obsahuje jen 207 kcal a 25 gramů bílkovin; čistý vývar z kuřete a zeleniny, bez nudlí stejného množství obsahuje pouze ca 68 kalorií (kcal) a 4 g bílkovin.

Některé výzkumy dokonce naznačují, že polévky mohou být sytější než pevná strava – i když mají stejné složení.

Například jedna studie, které se zúčastnilo 12 osob, ukázala, že rozmixovaná polévka zpomaluje vyprazdňování žaludku a účinněji podporuje pocit sytosti než pevné jídlo nebo kousky polévky.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23093339/

V jiné studii, které se zúčastnilo 60 osob, snížila konzumace polévky před jídlem celkový příjem kalorií při obědě o působivých 20 %.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2128765/

Mějte na paměti, že krémové polévky, bramboračka, luštěninové polévky, polévky s jíškovým základem, na másle – ačkoli jsou syté – mohou být také vysoce kalorické.

Abyste minimalizovali množství kalorií a maximálně se zasytili, zvolte raději lehčí polévku, jakým je vývar či zeleninová polévka bez smetanového/mléčného základu či pouze se zeleninou s menším množstvím obilovin/luštěnin.

..

4. Bobuloviny

Bobulovité ovoce – včetně jahod, borůvek, malin a ostružin – je plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mohou optimalizovat naše zdraví.

Výživová hodnota bobulovin: Například 1 šálek (150 g) borůvek obsahuje pouze 86 kalorií, ale 3,6 g vlákniny.

Bobule jsou také skvělým zdrojem pektinu, což je druh vlákniny, u kterého bylo ve studiích na lidech a zvířatech prokázáno, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a zvyšuje pocit sytosti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26162950/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3169489/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9322190/

Díky tomu se snižuje celkový příjem kalorií z jídla.

Jedna studie zjistila, že odpolední svačina z bobulí o 65 kaloriích snížila příjem kalorií v pozdější části dne ve srovnání s porcí gumových medvídků o 65 kaloriích.

..

5. Vejce

Vejce jsou velmi výživná, protože mají nízký obsah kalorií, ale jsou bohatá na mnoho důležitých živin.

Výživová hodnota vajec: Jedno velké vejce natvrdo obsahuje přibližně 91 kalorií, 8 gramů bílkovin a širokou škálu důležitých vitamínů a minerálů.

Studie jasně ukazují, že začít den porcí vajec může zvýšit pocit sytosti.

Ve studii, které se zúčastnilo 30 lidí, měli ti, kteří snídali vejce místo housky, větší pocit sytosti a později během dne zkonzumovali o 105 kalorií méně.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373948/

Jiné studie pozorovaly, že snídaně s vysokým obsahem bílkovin může snížit počet svačin, zpomalit vyprazdňování žaludku a snížit hladinu ghrelinu, hormonu zodpovědného za hlad.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23446906/

..

6. Popcorn

Díky vysokému obsahu vlákniny je popcorn jednou z nejsytějších nízkokalorických svačinek.

Výživová hodnota popcornu: Ačkoli je v 1 šálku vzduchem rozprášeného popcornu pouze 31 kalorií (8 g), může se pochlubit 1,2 g vlákniny, což představuje až 5 % denní potřeby.

Vláknina nejenže zpomaluje proces trávení a podporuje pocit sytosti, ale může také stabilizovat hladinu cukru v krvi.

https://www.cdc.gov/…/library/features/role-of-fiber.html

Popcorn navíc může pomáhat snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit sytosti více než mnoho jiných oblíbených pochutin.

V jedné studii, které se zúčastnilo 35 lidí, vědci zjistili, že ti, kteří snědli 100 kalorií popcornu, byli plnější a spokojenější než ti, kteří snědli 150 kalorií bramborových lupínků.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3502142/

Mějte však na paměti, že tyto výhody se týkají popcornu připraveného přímo doma z kukuřičného zrna a samozřejmě mluvíme o malé porci. Mnoho hotových druhů do mikrovlnné trouby je připraveno s velkým množstvím tuku navíc a někdy i cukru, což značně zvyšuje obsah kalorií. Pokud si dáte množství, které servírují v kině, znamená to pro vás kalorie z vydatné večeře.

..

7. Chia semínka

Chia semínka, která jsou často označována za superpotravinu, obsahují velké množství bílkovin a vlákniny při nízkém počtu kalorií.

Výživová hodnota chia semínek: Porce jedné lžíce (10 gramů) chia semínek obsahuje 49 kalorií, 2 gramy bílkovin a 4 gramy vlákniny.

Chia semínka mají obzvláště vysoký obsah rozpustné vlákniny, což je druh vlákniny, která absorbuje tekutinu a v žaludku nabobtná, čímž podporuje pocit sytosti.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/

Někteří vědci vypozorovali, že semínka chia mohou absorbovat 15násobek své hmotnosti ve vodě, pomalu se pohybují trávicím traktem a udržují pocit sytosti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/

Přidání porce semínek chia do denního jídelníčku může omezit chuť na vysoké kalorie a snížit chuť k jídlu.

V jedné studii, které se zúčastnilo 24 dospělých osob, ti, kteří konzumovali jogurt s přidanými semínky chia, zaznamenali ve srovnání s kontrolní skupinou menší hlad, menší chuť na sladké a větší pocit sytosti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28989578/

..

8. Ryby

Ryby jsou bohaté na bílkoviny a zdraví prospěšné tuky.

Výživová hodnota ryb: Například 1 velký filet aljašské tresky (200 gramů) poskytuje tělu skvělých 30 gramů bílkovin, přitom méně než 129 kalorií.

Některé výzkumy poukazují na to, že zvýšení příjmu bílkovin může snížit chuť k jídlu a snížit hladinu ghrelinu, hormonu, který stimuluje hlad.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002798/

Navíc rybí bílkoviny mohou být obzvláště prospěšné pro snížení hladiny hladu a chuti k jídlu.

Jedna studie hodnotící účinky hovězí, kuřecí a rybí bílkoviny ukázala, že rybí bílkovina měla největší vliv na pocit sytosti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1542005/

Zatímco libové ryby, jako je treska a halibut, mají nejméně kalorií, ryby s vyšší kalorickou hodnotou, jako je losos a makrela, poskytují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro celkové zdraví.

..

9. Tvaroh

Tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin a výbornou svačinou.

Výživová hodnota tvarohu: Jedno velké balení vaničky odtučněného tvaru (250 gramů) obsahuje přibližně 30 gramů bílkovin a pouhých 168 kalorií.

Několik studií prokázalo, že zvýšení příjmu bílkovin z potravin, jako je tvaroh, skyrr, Cottage sýr, může snížit chuť k jídlu a hlad.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16469977/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16002798/

Některé výzkumy také naznačují, že konzumace bílkovin může prodloužit pocit sytosti. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2732158/

Navíc jedna studie zahrnující 30 zdravých dospělých osob ukázala, že tvaroh a vejce mají na pocit sytosti podobný vliv.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25772196/

..

10. Brambory

Brambory jsou často odmítány jako nezdravé a škodlivé, protože jsou spojovány s hranolky s vysokým obsahem tuku a bramborovými lupínky.

Pravdou však je, že brambory mohou být syté a když se správně upravují i málo kalorické. Jsou pak důležitou součástí stravy bohaté na živiny.

Výživová hodnota brambor: Malá porce vařených brambor (nerozvařených) obsahuje jen 85 kalorií, ale zároveň poskytuje po 2 gramech bílkovin a vlákniny.

Studie hodnotící vliv některých potravin na pocit sytosti – neboli plnosti – označila vařené brambory za nejsytější, přičemž v indexu sytosti dosáhly skóre 323, což je téměř sedmkrát více než rohlíky.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7498104/

Studie na zvířatech a lidech naznačují, že na sytících účincích brambor se mohou podílet inhibitory bramborové proteázy, což jsou sloučeniny, které mohou snižovat chuť k jídlu a snižovat příjem potravy, a tím zvyšovat pocit sytosti.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20820171/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28485429/

..

11. Libové maso

Libové maso může účinně snížit hlad a chuť k jídlu mezi jídly.

Libové maso, jako je kuřecí, krůtí a nízkotučné kusy červeného masa, má nízký obsah kalorií, ale je nabité bílkovinami.

Výživová hodnota libového masa: Například standardní porce (150 gramů) restovaných krůtích prsou obsahuje přibližně 161 kalorií a 30 gramů bílkovin.

Výzkumy naznačují, že nedostatečný příjem bílkovin může zvýšit hlad a chuť k jídlu, zatímco konzumace většího množství bílkovin může snížit příjem kalorií a hlad.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2259459/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/

V jedné studii lidé, kteří jedli jídlo s vysokým obsahem bílkovin včetně masa, zkonzumovali při večeři o 12 % méně jídla podle hmotnosti než ti, kteří jedli jídlo s vysokým obsahem sacharidů a bez masa.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2228407/

..

12. Luštěniny

Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny mohou být luštěniny, jako jsou fazole, hrách a čočka, neuvěřitelně syté.

Výživová hodnota luštěnin: Jeden šálek (150 gramů) vařené čočky obsahuje přibližně 200 kalorií, 12 gramů vlákniny a ca 14 gramů bílkovin.

Četné studie prokázaly, že luštěniny mají silný vliv na hlad a chuť k jídlu.

Jedna studie, které se zúčastnilo 43 mladých dospělých, zaznamenala, že jídlo s vysokým obsahem bílkovin s fazolemi a hrachem zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu a hlad více než jídlo s vysokým obsahem bílkovin s telecím a vepřovým masem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5073301/

Jiný přehled devíti studií uvádí, že lidé se po konzumaci luštěnin, což je druh luštěniny, cítili o 31 % více sytí než po jídle s vysokým obsahem sacharidů, tedy těstovin a chleba https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24820437/

..

13. Meloun

Meloun má vysoký obsah vody, která vás hydratuje a zasytí, a zároveň vám dodá minimální počet kalorií.

Výživová hodnota melounu

Velký talíř (200 gramů) melounu nakrájeného na kostičky obsahuje 59 kalorií spolu s řadou důležitých mikroživin, jako jsou vitaminy A a C, gram bílkoviny a vlákniny. Pozor ale na množství, při velkém množství dostáváme do sebe i větší množství cukru, který je při dietní stravě kontraproduktivní. Ikdyž jde o přírodní cukr, stále by neměl být v daném režimu více než 25/30 gramů jednoduchých cukrů/den.

Bylo nicméně prokázáno, že konzumace potravin s nízkou kalorickou hustotou, jako je meloun, má podobný vliv na pocit sytosti a hladu jako konzumace potravin s vysokou kalorickou hustotou. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15234601/

Navíc potraviny s nižší kalorickou hustotou jsou spojeny se sníženým příjmem kalorií. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/

V jedné studii, které se zúčastnilo 49 osob, se totiž při nahrazení ovesných sušenek stejným počtem kalorií z ovoce výrazně snížil příjem kalorií a tělesná hmotnost.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18439712/

..

Omezení kalorií neznamená, že máte mít mezi jídly pocit hladu nebo nespokojenosti.

Konzumace široké škály sytých potravin s dostatkem bílkovin a vlákniny může pomoci zabránit chutím a snížit hlad.

Ve spojení s aktivním životním stylem a vyváženým jídelníčkem vás tyto nízkokalorické potraviny zasytí na celý den. Zkuzte je!

www.kouczdravi.cz

Není k dispozici žádný popis fotky.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *