Borůvky mají jednu z nejvyšších hladin antioxidantů ze všech běžných druhů ovoce a zeleniny.
Mají nízký obsah kalorií, jsou chutné a jsou neuvěřitelně prospěšné.
Patří mezi bobuloviny s nejvyšším obsahem živin. Jedna velká porce borůvek obsahuje několik gramů vlákniny, 24 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 36 % DDD vitamínu K a 25 % DDD manganu, při ca 15 gramech sacharidů.
Borůvky také mají vysoký obsah železa, obsahují vitamíny skupiny B a provitamín A.
Pro naše tělo mají funkci „dezinfekční! Pomáhají při střevních potížích a otravách jídlem. Zlepšují průchodnost cév a prokrvenost končetin. Konzumace také prospívá našemu zraku a uklidní naše nervy.
Výzkumy prováděné na zkumavkách a na zvířatech ukázaly, že antioxidanty obsažené v borůvkách zpomalují degeneraci mozkových funkcí, ke kterému dochází s věkem. Antioxidanty neutralizují škodlivé volné radikály, snižují zánět a mění expresi některých genů. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21756533/
V jedné studii vypilo 168 lidí denně 1 litr smíšené borůvkové a jablečné šťávy. Po čtyřech týdnech se oxidační poškození DNA způsobené volnými radikály snížilo o 20 %.
Kromě toho bylo prokázáno, že zejména antokyany (jeden z typů antioxidantů) snižují rizikové faktory srdečních onemocnění, snižují hladinu LDL cholesterolu a krevní tlak.
Je vidět, že se tyto malé fialové kuličky vyplatí přidávat do našeho jídelníčku co nejvíce! Ty z lesa jsou ty nejvýživnější, ale nepohrdněte i těm z obchodů či vlastních zahrádek. Jsou prostě skvělé. Já si je nejraději přidávám do snídaňové ovesné či jáhlové kaše nebo do smoothie či proteinu po fyzickém výkonu. Mňam!