Antioxidanty jsou sloučeniny produkované v těle a obsažené v potravinách. Pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným potenciálně škodlivými molekulami známými jako volné radikály.
Pokud se volné radikály hromadí, mohou způsobit stav známý jako oxidační stres. Ten může poškodit vaši DNA a další důležité struktury v buňkách.
Chronický oxidační stres může bohužel zvýšit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a rakovina.
Naštěstí konzumace stravy bohaté na antioxidanty vám může pomoci zvýšit hladinu antioxidantů v krvi a bojovat tak proti oxidačnímu stresu a snížit riziko těchto onemocnění.
Vědci používají k měření obsahu antioxidantů v potravinách několik testů.
Jedním z nejlepších testů je analýza FRAP (ferric reducing ability of plasma). Ta měří obsah antioxidantů v potravinách podle toho, jak dobře dokáží neutralizovat určitý volný radikál.
Čím vyšší je hodnota FRAP, tím více antioxidantů potravina obsahuje.
Tmavá čokoláda – antioxidant č.1 pro nás!
Milovníci kvalitní čokolády teď zaplesají! Hořká čokoláda je totiž fakt výživná. Kakao v ní obsahuje mnoho minerálů (mangan, měď, železo, hořčík) a antioxidantů, které pomáhají proti stárnutí.
Pozor ale! Zdravé je v čokoládě pouze kakao. A tak čím více kakaa, tím lépe pro nás. Čím méně, pak je to o přidaném cukru, který do těla zbytečně dodáváme.
Minimální obsah kakaa by tedy měl být 70 %, pak si můžeme v čokoládě užívat jeho pozitivní účinky. Dokonce i ty s vyšším obsahem nemusí být tak hořké, záleží na značce, z jak kvalitních bobů je čokoláda připravena.
Na základě analýzy FRAP, tj. „ferric reducing ability of plasma“, měřící obsah antioxidantů v potravinách podle toho, jak dobře dokáží neutralizovat určitý volný radikál (analýzu přikládám níže), obsahuje hořká čokoláda až 15 mmol antioxidantů na 100 gramů. To je dokonce více než mají borůvky a maliny, které obsahují až 9,2 mmol antioxidantů ve stejné porci.
Antioxidanty obsažené v kakau a tedy v hořké čokoládě jsou navíc spojovány s působivými zdravotními účinky, jako je menší zánětlivost a snížení rizikových faktorů srdečních onemocnění.
Například přehled 10 celosvětových studií se zabýval souvislostí mezi příjmem kakaa a krevním tlakem jak u zdravých lidí, tak u lidí s vysokým krevním tlakem.
Konzumace výrobků bohatých na kakao, jako je hořká čokoláda, snížila systolický krevní tlak (horní hodnota) v průměru o 4,5 mmHg a diastolický krevní tlak (dolní hodnota) v průměru o 2,5 mmHg.
Jiná studie zjistila, že hořká čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že zvyšuje hladinu antioxidantů v krvi, zvyšuje hladinu pro naše tělo prospěšného HDL cholesterolu a zabraňuje oxidaci pro našeho tělo špatného LDL cholesterolu.
Zoxidovaný LDL cholesterol je škodlivý, protože podporuje zánět v cévách, což může vést ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění.
Čokoška nejen tedy že bojuje proti stárnutí, je také přírodním antidepresivem.
Takže, skvělá zpráva pro nás! Jezme ji, ideálně tu kvalitní a vysokoprocentní! Já miluji tu 80-90 procentní. Malý kousíček mi fakt dodá odpoledne energii a navíc je „anti-aging“. To zní skvěle.